INTERSTEEL DRAAGT BIJ AAN RENOVOATIE SANCTA MARIA

(klik op het plaatje voor de link naar de website van Intersteel)

PERSBERICHT

Deurkruk Luzern van Intersteel past perfect bij klassiek-moderne inrichting
Jaren 30 woning op Sancta Maria complex stijlvol gerenoveerd

Met een eervolle vermelding voor de BNA beste gebouw van het jaar architectuurprijs* in 2015 voor haar aandeel in ‘Kulturhus De Trefkoele+’ in Dalfsen heeft interieurarchitect Petra van Trigt haar sporen al ruimschoots verdiend. Onlangs rondde zij haar nieuwste project af: de renovatie van een woonhuis in een van de monumentale panden op het landgoed Sancta Maria in Noordwijk. Het bijna 100 jaar oude hoofdgebouw kreeg met zijn paviljoens, voorheen een psychiatrisch ziekenhuis, een nieuwe bestemming. Er zijn luxe herenhuizen en appartementen gerealiseerd, alle met behoud van hun cultuurhistorische identiteit. Petra van Trigt renoveerde het pand waar de hoofdingang gevestigd was, in het midden van het hoofdgebouw.

De fraaie monumentale percelen op landgoed Sancta Maria worden een voor een weer in hun oude luister hersteld, de donkergrijze dakleien vernieuwd. Hardhouten kozijnen met dubbel glas vervangen de oude kozijnen. De zandkleurige gevels worden zorgvuldig gereinigd en lichten weer op in de zon. Zo wordt historisch oud weer prachtig nieuw zonder zijn oorsprong te verliezen.
Petra vertelt: “Geen huis op Sancta Maria is hetzelfde, dat maakt het project zo bijzonder. Mijn pand dateert uit 1930. De woning is volledig casco opgeleverd; er zat echt helemaal niks in, behalve heel veel duiven die er een thuis hadden gevonden. Het beslaat 4 verdiepingen en heeft een woonoppervlak van maar liefst 400 m2. En ook al betreft het een heel klassiek gebouw, ik heb toch gekozen voor een strakke moderne inrichting. De deuren vlak en met twee facetrandjes. In de gang zwart stalen glanzende deuren naar de woonkamer. Deurkruk model Luzern uit de Living Black collectie bleek daar perfect bij te passen. De keuze viel op Intersteel, omdat ik van strakke vormen houd en zij daar een ruim aanbod in hebben.”

Een stukje historie
In het hart van het ongeveer 45 hectare grote landgoed werden tussen 1928 en 1938 in totaal 7 klassieke paviljoens en een kapel gebouwd. Tot 2006 was het een zorginstelling waar mensen leefden, woonden en werkten, omringd door bos en tuin. De naam ‘Sancta Maria’ klinkt wellicht opmerkelijk, maar is een duidelijke verwijzing naar een rijk Rooms verleden. En dat klopt, want Psychiatrisch Ziekenhuis Sancta Maria was ruim 70 jaar bestemd voor vrouwelijke psychiatrische patiënten van katholieken huize.

In 1925 kocht de congregatie van de Zusters van Liefde uit Venray het terrein. De Amsterdamse architect Jos Bekkers maakte vervolgens een structuurplan en in 1927 werd met de bouw begonnen. Op 1 december 1928 arriveerde de eerste patiënt.

Over Intersteel
Intersteel is fabrikant van stijlvol deur- en raambeslag met bijbehorende accessoires. Intersteel verstaat de kunst van het koppelen van moderne technologieën aan elegant design. Voor elke
woonstijl bestaat wel een productlijn die een extra element toevoegt aan het interieur. De producten passen bij veel interieurstijlen en -smaken: Modern & Strak, Landelijk & Klassiek of Vintage & Retro.
De lijnen, zowel in samenwerking met toonaangevende architecten op het gebied van interieur gerelateerde producten, als in eigen beheer ontworpen, geven deuren en ramen een geheel eigen
finishing touch. Misschien voor velen onopvallend, maar telkens sfeer ondersteunend aanwezig.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Intersteel
Ilona Keen – Marketing & Communicatie Coördinator
Tel.: 0318–477777
E-mail: Ilona.Keen@intersteel.nl
Internet: www.intersteel.nl

of
Evident P.R. bv
Coen Staal – adviseur
Tel.: 033–4558778
E-mail: coen@evidentpr.nl
Internet: www.publicrelations.nl

Hoge resolutiefoto(’s) en het persbericht zijn digitaal verkrijgbaar via onderstaande link naar onze Perskamer:

* De BNA Beste Gebouw van het Jaar is veruit de belangrijkste architectuurprijs van Nederland en wordt sinds 2006 uitgereikt door de BNA, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. Naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. In de BNA zijn bijna 1200 architectenbureaus verenigd